БІБЛІОТЕКА
 
 
  


ГОЛОВНА
БІБЛІОТЕКА
ВІЗИТНА КАРТКА
ПРО НАС
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КЛУБ
ТВОРЧА ЛАБОРАТОРІЯ
НАШІ ПУБЛІКАЦІЇ
УВАГА!ДОСВІД!
МАН
НАЦІОНАЛЬНЕ      ВИХОВАННЯ
ФОТОРЕПОРТАЖ













ШКОЛА - ВІКНАМИ ДО СОНЦЯ

Школа - вікнами до сонця, учитель серцем до дітей - такий девіз трудового колективу Березнівської школи-інтернату.
Епіцентром і головною дійовою особою у школі є дитина, колектив покликаний дбати про її здоров'я, фізичний та інтелектуальний розвиток, створення належних умов для пізнання світу, для психологічного комфорту.
Від чого залежить в майбутньому доля наших вихованців? Таке питання поставив перед собою педагогічний колектив.
Вивчивши це питання, на одному із засідань педагогічної ради дійшли висновку, що необхідна відповідна структура, система роботи.
До такого своєрідного трикутника ввійшли: Піклувапьна рада, очолювана людиною небайдужою до проблеми школи, директором підприємства "Явір", І.П.Штундером, рада школи (голова ради Л.Прус.) та батьківський комітет (голова, підприємець В.Ковбар). Основною організовуючою вершиною у трикутнику с сам директор. Укладена тристороння угода про співпрацю між цими трьома структурами. Планування ефективної взаємодії адміністрації школи, батьківської громадськості, учнівського колективу координується директором.
На спільному засіданні піклувальної ради, ради школи та батьківського комітету був розроблений комплекс заходів щодо забезпечення затишку в кімнатах, підбору гами кольорів у шкільних
приміщеннях їх озеленення та естетичного оформлення, створення куточка відпочинку для дітей гуртожитку.
Спільними зусиллями педагогічного та групового колективу школи створено сприятливі санітарно-гігієнічні, естетичні і психологічні . умови особистісного комфорту для дитини.
Турботою районної державної адміністрації, її голови Л.І.Каменчука та депутата Верховної ради минулого скликання О.ІО. Данильчука була проведена газифікація школи.
За сприяння почесного Генерального директора об'єднання "Рівнеліс" М.Х.Шершуна, директора Ьерезнівського держлісгоспу М.Г. Олексієвця школа отримала 5 тис. грн.. на ремонт гуртожитка, два холодильники, телевізор.
Нові аспекти шкільного співробітництва відкриває зростаюча роль громадських, благодійних організацій, комерційних структур у матеріально-технічному забезпеченні, фінансовій підтримці освітнього процесу.
Інтернатівці з вдячністю оцінюють благодійність місії "Братерство без кордонів", бо це з їхніх добрих рук і турботою щирих сердець вони отримали комп'ютерний клас і допомоги 40 тис. гри.; ними ж була організована екскурсійна поїздка до м. Рівне'3 відвіданням лялькового театру та організацією
культурної програми. За їхньої щирої турботи влітку оздоровлено 20 вихованців.
Про благодійність, людське милосердя. доброту третьокласники будуть знати не лише з книг, розмов дорослих, а й з того, що цей першовересень для них був особливий тим, що вони пройшли у "новенький" клас. Це з легкої руки підприємця М.Іващишина засвітилися вікна новими гардинами, до послуг дітей нові меблі, милує око гама кольорів класної кімнати.
Не залишаються поза увагою піклувальноі ради школи питання готовності роботи школи в осінньо-зимовий період. Разом з педагогічним колективом опікуються станом здоров'я дітей-сиріт та позбавлених батьківської опіки, ведуть розмову про здоровий спосіб життя.
Оглядаючи базу матеріально-технічного забезпечення школи члени піклувальної ради звернули увагу на те, що переобладнання потребує шкільна пральня, необхідно замінити обладнання їдальні. Вони вийшли зі своїми пропозиціями на благодійні організації. і , як результат, школа отримала потужну пральну машину, електричне обладнання для шкільної кухні.
Приємне здивування і щирі посмішки були на обличчі інтернатівців на передодні Дня Святого Миколая. їхні кімнати стали затишнішими за рахунок нових покривал, які вони отримали від благодійників
Ми вчимо дітей бути вдячними. Важливо не лише вміти отримувати подарунки, а й дарувати їх своїм благодійникам. Мабуть, найдорожчий подарунок зроблений власними руками. Діти із задоволенням вишивають серветки, доріжки, рушники і дарують їх своїм гостям. Традиційними стали у школі Андріївські зустрічі, коли до школи запрошують всіх, хто приходить сюди не лише гостем, а й дбає про добробут дітей покращення матеріально-технічного забезпеченя школи-інтернату.
Характерна особливість багатьох позакласних справ міжвікове спілкування, коли старші передають досвід молодшим.
Діти з вуст підприємця дізнаються про виробництво меблів, важливість правильної організації виробничого процесу, дотримання дисципліни, вміння налагодити міжособистісні стосунки в колективі.
Такі зустрічі духовно збагачують і дорослих і наших вихованців. Раз добром зігріте серце вік не охолоне. Якщо радістю світяться дитячі очі, якщо вони відчувають себе у школі як у справжній великій сім'ї. хочеться вірити в те, то в майбутньому вони зможуть знайти себе В житті, реалізувати як особистість.

М.Сіренко , директор Березнівського агротехнічного ліцею-інтернату