БІБЛІОТЕКА
 
 
  


ГОЛОВНА
БІБЛІОТЕКА
ВІЗИТНА КАРТКА
ПРО НАС
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КЛУБ
ТВОРЧА ЛАБОРАТОРІЯ
НАШІ ПУБЛІКАЦІЇ
УВАГА!ДОСВІД!
МАН
НАЦІОНАЛЬНЕ      ВИХОВАННЯ
ФОТОРЕПОРТАЖ













Березнівська загальноосвітня школа-інтернат
(1962-2002)

В 1962 році Березнівський спец, дитячий будинок був реорганізований в загальноосвітню школу-інтернат. Будівництво приміщень школи-інтернату розпочалося навесні 1961 року. За короткий термін (трохи більше року) було зведено нові приміщення навчального корпусу і гуртожитку для дівчаток, реконструйовано гуртожиток для хлопчиків і шкільну їдальню . Побудовано лазню , пральню, складські та інші допоміжні приміщення .
1 вересня 1962 року Березнівська школа-інтернат гостинно відчинила двері для трьохсот хлопчиків і дівчаток , що прибули сюди з усіх кінців нашої області . Крім дітей-сиріт , які виховувались в дитячому будинку , а після відкриття школи-інтернату стали її учнями, в школі навчались діти з багатодітних сімей та родин , що мали матеріальні труднощі. Значна частина дітей прибула в школу з населених пунктів ,де не було шкіл або були на той час лише початкові школи ( хутори, віддалені села ).
Директором школи-інтернату працював Василь Григорович Ковтун , заступником директора Василь Сидорович Сенюк , старшим вихователем -Анастасія Антонівна Серга . З часу відкриття школи в ній працювали педагоги: Г. І . Левчук , Л.М . Качурівська , В .В. Кузьма , В .С. Міщенко, О.Д.Ковтун. Саме завдяки цим педагогам , адміністрації школи та обслуговуючому персоналу за короткий час було створено добру навчально-матеріальну базу, належні побутові умови для вихованців , які практично цілодобово перебували в школі. Починають утверджуватись традиції школи , формується педагогічна майстерність молодих вчителів : Міщенка В .С .(вчителя фізики ), Кузьми В.В. ( вчителя історії ), Овчаренко О.С. (вчителя англійської мови), Юрченко О.П. (вчителя російської мови ), Анічиної О.Л. , Ярмолки М.С. ( вчителів хімії та біології ). Ці педагоги першими в школі стануть відмінниками народної освіти , а вчитель Міщенко В.С. пізніше буде відзначений почесною грамотою Призидії Верховної Ради УРСР. Зусиллями колективу школи-інтернату практично за 5 років було обладнано 12 навчальних кабінетів , історико-краєзнавчий музей, піонерську кімнату, спортивний комплекс, добудовано спортивний зал.
З червня 1968 року Василь Григорович Ковтун очолює Березнівський районний відділ освіти, а директором школи-інтернату призначено Миколу Сіренка, який до цього часу працював директором Бистрицької середньої школи, інспектором райвно. У зв'язку з виходом на пенсію В.С.Сенюка з 1981 року заступником директора працює В.С.Міщенко, а старшим вихователем в ці роки працювали відповідно: В.В.Кузьма, В.И.Шабатюк, В.М.Ничипорук.
З часу відкриття школи-інтернату і до її реорганізації в агротехнічний ліцей-інтернат (січень 2003року.) її випускниками стали1369 учнів. Гордістю школи були і залишаються випускники школи-відмінники навчання.
. За цей час в школі-інтернаті склалася система виховної роботи з учнями.
Традиціями школи стало щорічне проведення загальношкільних свят: "Першого дзвоника", "Свята врожаю", військово-спортивної гри "Заграва" і "Козацьких забав". Щорічно проводилась екскурсійна поїздка випускників школи. Учні побували в містах: Київ, Львів, Брест, Житомир, Севастополь, Рівне. Відвідали історичні місця Рівненщини: м. Острог, історичний заповідник " Козацькі могили" (С.Плящева), Дубнівську фортецю. Вихованці школи постійно оздоровлялися в санаторіях Криму, Закарпаття. Десятки дітей відпочивали в таборах "Артек", "Молода Гвардія". Троє дітей побували на Кубі.
Справжнім святом для дітей стали туристичні походи та екскурсії місцями бойової і трудової слави рідного краю, конкурси "Нумо, дівчата!", "Нумо хлопці!"
Вихованці школи охоче відвідували гуртки: технічного моделювання, радіомоделювання, різьби по дереву, які працювали в Будинку дітей та молоді, займалися в спортивних секціях ДЮСІП.
Під керівництвом вчителя трудового навчання В.Ф.Вибойчика організовували виставки робіт юних умільців. Роботи учнів школи-інтернату постійно експонувались на шкільних, районних і обласних виставках дитячої творчості.
А скільки радості приносили учням заняття, в гуртках художньої самодіяльності! Юні хористи під керівництвом вчителя музики і співів А.М.Світлицького постійно виступали перед учнями і батьками в районному будинку культури, перед робітниками підприємств Селища Березне, на обласній сцені.
Багаторазовими переможцями серед шкільних драматичних і лялькових театрів району були дитячий драматичний і ляльковий театри школи (керівник Л. А.Дорош)
Жителі Березного завжди з великою цікавістю і захопленням зустрічали колону юних "барабанщиків" школи-інтернату під час проведення торжеств в селищі.
Вихованці школи були неодноразовими переможцями районних і обласних конкурсів і виставок робіт з образотворчого і декоративно -прикладного мистецтва. З допомогою педагогів школи Л.П. Дудко і Ж.В. Ситник діти підготовили цікаві роботи: вишивка, малюнки. Роботи учнів школи (вишивка) Шкуратенко Людмили, Мамчур Олени, Корзинової Лілії, Ткачук Марії експонувалися в Березнівському історичному музеї, на обласній виставці дитячих робіт і в столиці України.
В1998 році члени літературно-мистецької студії школи-інтернату, яку веде вчитель зарубіжної літератури. Т.І. Марцинюк вибороли приз
міжнародного літературно- художпього фестивалю творчості дітей "Чарівна книжка" ( м. Дніпропетровськ). Діти відзначені дипломом та цінним призом (відеомагнітофоном).
За ці роки справжнім центром начально-виховної роботи в школі стали навчальні кабінети: укр.мови та л-ри (вчитель Тертишна І. І.), біології (вч. Дудко Л. IX), початкових класів (вч. Савчук Г. Й., Ярмолка О. М., Зубик А.Г., Ситник Ж.В.) Головним кабінетом школи стала шкільна бібліотека (завідуюча Середа В.М.).
В 2001 р. в школі обладнано комп'ютерний клас.
В школі -інтернаті запроваджено Книгу Пошани школи. Традиційно в книгу заносяться імена і фотографії працівників, завдяки яким навчальний заклад розвивався, зміцнював свою навчально-матеріальну базу. Ці працівники не один десяток років пов'язали своє життя з інтернатом, з долею дітей, для яких школа стала домівкою.
Колектив школи гордиться педагогами школи Марцинюк Т.Цвчитель зарубіжної літератури, кандидат філологічних наук ), Ярмольчук Р.М. (вчитель української мови і літератури), які стали призерами обласних конкурсів "Учитель року"(1999р. 2001р.)
М.С. Сіренко, заслужений працівник освіти України.
"Школа-вікнами до сонця.
Учитель серцем до дітей." - такий девіз трудового колективу Березнівської школи -інтернату.
Від чого залежить в майбутньому доля вихованців! Такі питання завжди актуальні для колективу школи.
Проблем багато. Значна частина дітей навчається нижче своїх можливостей, втрачається інтерес до навчань, не всі випускники готові до самостійного життя
Але велика більшість з них впевнено ідуть життєвими дорогами, мають глибокі громадянські переконання, уміють працювати і цінити працю інших.
А це головне!
Школа гордиться своїми випусниками, які успішно працюють в галузях господарства, науки і культури. Успішно трудяться на виробництві Руслан Луцик, Ольга Буксанчук, Раїса Ткачук, Ростислав Крет, Надійко Надія, Валентина Комар, Трунова Людмила і багато інших випускників. Захистили дисертації і стали науковцями Олександр Солодкий, Микола Курильчик і Богдан Звіздецький. Любов Діхтяр обрала професію лікаря, Віктор Курята став юристом, Григорій Ціпан - офіцером. Успішно займаються підприємнадською діяльністю Ляшицький Анатолій і Артюх Віктор. Брати Боровці (Василь та Іван) під час бойових дій в Афганістані були у складі військового контингенту і благополучно повернулися на Батьківщину.
Десятки випускників школи-інтернату, стали педагогами.
Після закінчення педвузів окремі з них повернулися в рідну школу і зараз успішно працюють педагогами: Ничипорук В.М, Шабатюк В.И., Радіо А. Т., Капелян С. В. Капелян Г.В.
Школа продовжує своє життя!

 


Навчальний корпус школи-інтернату