БІБЛІОТЕКА
 
 
  


ГОЛОВНА
БІБЛІОТЕКА
ВІЗИТНА КАРТКА
ПРО НАС
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КЛУБ
ТВОРЧА ЛАБОРАТОРІЯ
НАШІ ПУБЛІКАЦІЇ
УВАГА!ДОСВІД!
МАН
НАЦІОНАЛЬНЕ      ВИХОВАННЯ
ФОТОРЕПОРТАЖ













1945 - 1962 р.р. - Березнівський дитячий будинок

Після закінчення Великої Вітчизняної війни в 1945 році в с.Зірне в палаці Малинських розмістили дитячий притулок, в якому утримувалось більше сорока дітей. Проіснував притулок лише 4 місяці. В будинку виникла пожежа і дітей перевели в містечко Березне. Це сталося в липні 1945 року.
Кількість дітей - сиріт, батьки яких загинули під час війни, або пропали безвісти у ті страшні воєнні і повоєнні роки збільшувалось і місцеві органи влади прийняли рішення про відкриття Березнівського спеціального дитячого будинку. Розмістили дітей в будинку, де до 1939 року при місцевому костелі жили черниці, а в період війни були класи місцевої гімназії, потім 3 вересня 1942 року загальна семирічна і фахова садово-городня школа з трирічним строком навчання, (тепер це приміщення шкільних майстерень).
Директором (завідуючим) дитячого будинку працював Гребініченко Петро Григорович, а з 1948 року Ковтун Василь Григорович.
Вихованці дитячого будинку навчалися в школах селища, а жили, працювали, готовили домашні завдання і проводили своє дозвілля в дитячому будинку, який практично був їх домівкою. Навчаючись в школах селища, вони отримували семирічну і середню освіту, продовжували навчатись в середніх і вищих навчальних закладах, технічних училищах. Чимало з них стали висококваліфікованими спеціалістами, відомими людьми.
В дитячому будинку було підсобне господарство: свиноферма, коні, великий сад, який насадили вихованці разом з своїми наставниками. Діти займалися квітникарством, працювали в парниковому господарстві, в майстернях. А духовий оркестр дитячого будинку під керівництвом
М.Д. Бабака брав участь в усіх урочистих подіях, що відбувалися в Березному і рахувався одним з кращих в області.
Колектив дитячого будинку робив дуже багато, щоб вихованці поважали працю, готовились до самостійного життя, були фізично і духовно сильними. І багато з них стали такими.
Ось що писала газета "Красная звезда" від 12 Березня 1970 р. про одного з вихованців дитячого будинку Олександра Дударя (народився в с. Балашівка разом з братом Андрієм і сестрою Надією (сироти) виховувалися в дитячому будинку, а пізніше в школі-інтернаті).
"Вчора вранці учасники військових маневрів "Двіна" були свідками незвичайного видовища - висадки великого повітряного десанту...
Величезне враження на всіх справив парашутний стрибок старшини надстрокової служби Олександра Дударя. Звисаючи на буксирному тросі за літаком, він пролетів на низькій висоті на виду у всіх. А на другому крузі відчепився від троса і негайно ж приземлився з парашутом. Міністр оборони СРСР маршал А.А.Гречко тепло обняв відважного десантника, зняв з руки годинник і вручив йому на знак подяки".

В 1975р. відбулася тепла зустріч колишніх вихованців дитячого будинку з вихованцями і обслуговуючим персоналом школи-інтернату, наставниками, що були разом з ними в ті роки. На зустріч прибули більше 50 колишніх вихованців з усіх куточків Радянського Союзу і навіть зарубіжжя (Польща). Серед них лікарі і вчителі, науковці і офіцери, представники різних робітничих професій. Праця багатьох з них відзначена державними нагородами. Вже поважні, деякі з своїми дітьми, вони приїхали щоб згадати про своє життя в ті непрості для них роки дитинства і юності. Як рідних, вітали своїх вихователів: О.Д. Ковтун, Г.І.Левчук, А.А.Сергу, Л.М. Качурівську, В.В. Кузьму, О.Г. Корицького, М.Д. Бабака.
В "Книзі почесних гостей школи" колишні вихованці дитячого будинку, які приїхали на зустріч, залишили такі слова:
"Мы приехали в свой родной дом о котором никогда не забивали.
Дорогие организаторы встречи, благодарим Вас за то, что Вы вернули нам день нашего далекого счастливого детства"
"...наставникам, хранившим юность нашу, Всем честью и мертвим и живым..."
(Ш.І.Черепович, К.І.Семенович, А.Н.Лафета, О.І.Семенович, О.В.Волжанін, О.Салета.)